Podzimní sklizeň Mělnického křenu dnes zahájena
Mělnický křen pěstuje farma na 25 hektarech půdy s roční produkcí až 200 tun. Z tohoto objemu jde přibližně 50 tun na další zpracování, zatímco zbývající množství je k přímému prodeji. Česká republika má roční spotřebu přibližně 400 tun křenu v kořenové formě a 1000 tun celkově.
"Doposud byla většina této poptávky pokrývána dovozem, ale věříme, že na český trh náš křen přinese změnu. Díky své výjimečné chuti, která kombinuje ostrý nádech se sladkým podtónem, má Mělnický křen potenciál stát se jasnou volbou českých spotřebitelů," říká majitel firmy Český chřest Jiří Šafář.
"Náš křen je zdánlivě obyčejná zelenina, která ale chutná neobyčejně. Věříme, že když jej zákazníci ochutnají, už se k dovozovému křenu nevrátí," doplňuje Jiří Šafář.
Podle něj tak mají zákazníci možnost ochutnat po 30 letech skutečnou chuť domácího křenu s tím, že jeho cena je zcela srovnatelná s importovaným. Čerstvě sklizený Mělnický křen je nyní dostupný ve všech velkých maloobchodních řetězcích, jako jsou Billa, Lidl, Tesco, Globus a Albert. Je rovněž k dostání v online obchodě Rohlík a také ve velkoobchodě Makro a JIP.
Křen je tradiční česká rostlina oblíbená v gastronomii a známá svým výrazným a pikantním aroma, která má zároveň mnoho zdravotních benefitů. Kvůli svým vlastnostem bývá křen přezdíván "český ženšen". Křen podporuje krevní oběh a díky svému vlivu na prokrvení může přispět i ke snížení krevního tlaku. V malých dávkách je vhodný na podporu trávení a zlepšení žaludeční i střevní činnosti.