NÁŠ KŘEN JAKO KŘEN

KŘEN SELSKÝ

Výjimečné složení kořenové zeleniny

Křen je kořenová zelenina z čeledi brukvovitých s charakteristickou štiplavou chutí.

Významné nutriční složky:

🍊 Vysoký obsah vitamínu C: Křen je bohatý na vitamín C* (obsahující ≥ 30 % referenční hodnoty příjmu (RHP) na 100 g). 

Množství vitamínu C v křenu je objemově vyšší než v citrusových plodech (srovnání na 100 g produktu). Konzumací pouhých 30 g nastrouhaného křenu pokryjete polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.

Minerály a vláknina: Křen je zdrojem vlákniny (≥ 3 g/100 g) a zdrojem* následujících minerálních látek:

  • Vápník

  • Draslík

  • Fosfor

  • Zinek

  • Železo

Složky s antioxidační aktivitou: Křen obsahuje polyfenoly. Množství polyfenolů v křenu je vyšší ve srovnání s běžnou kořenovou zeleninou.

Proč křen štípe? Tajemství přírodní obrany!

Tu intenzivní štiplavost, kterou milujeme, křen nedostal náhodou. Je to jeho biologická superzbraň!

Příroda křen vybavila dokonalým obranným mechanismem proti škůdcům a choroboplodným zárodkům.

Co za tím stojí? Hořčičné oleje!

Křenová tkáň je plná více než dvaceti různých hořčičných olejů, které mají silnou biologickou aktivitu.

  • 🌶️ Charakteristická štiplavost: Dávají křenu jeho nezaměnitelný, řízný charakter.

  • 🛡️ Hořčičné oleje působí antibioticky a křen tak chrání před bakteriemi. 

CO JÍME

KŘEN V KOSTCE

Křen je:

  • dietní  - obsahuje méně než 4 kcal na 100 g

  • bez tuků (méně než 0,5 g/100g)
  • s nízkým obsahem sodíku a soli
  • vysokým zdrojem vlákniny (7,5g/100g)
  • vysokým zdrojem vitaminu C (dvojnásobek denní doporučené dávky na 100g)
  • významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa

V roce 2024 jsme získali prestižní ocenění a značku Regionální potravina Středočeského kraje.