NÁŠ KŘEN JAKO KŘEN
KŘEN SELSKÝ
ČESKÝ ŽENŠEN
Křen, botanicky rostlina z čeledě brukvovitých, bývá kvůli svým překvapivým blahodárným vlastnostem po právu nazýván českým ženšenem. Podle řady zdrojů podporuje krevní oběh a zvyšováním prokrvení snižuje i krevní tlak. V malých dávkách podporuje trávení, žaludeční i střevní činnost stimulací trávicích šťáv.
Díky obsahu fenolických sloučenin je také významným zdrojem antioxidantů- podle některých dokonce větším než řada látek, které se uměle přidávají do potravin kvůli oxidační ochraně. Ve srovnání s jinou zeleninou obsahuje křen těchto polyfenolů mnohem více (téměř dvakrát více než brokolice, třikrát více než mrkev a téměř pětkrát více než růžičková kapusta).
Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa. Obsahuje třikrát větší množštví vitamínu C než citrón a pouhé tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.
KŘENEM PROTI RAKOVINĚ?
Jedna z vědeckých studií zjistila, že křen obsahující glykosinoláty a především sinigrin má kromě antibakteriálních účinků také efekt antikarcinogenní. Je schopný potlačovat rozvojovou fázi vývoje rakovinných buněk a blokuje estrogenní receptory rakoviny (Zdroj: LI, Xian a Mosbah M. KUSHAD. Correlation of Glucosinolate Content to Myrosinase Activity in Horseradish ( Armoracia rusticana ). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2004)
PROČ KŘEN PÁLÍ
OSTRÝ JAKO BŘITVA
Křen milujeme i pro jeho charakteristickou štiplavost. Kde se ale vzala? Úplně zjednodušeně si užíváme to, co příroda křenu dala do vínku jako jeho obranný mechanismus proti choroboplodným zárodkům a škůdcům. Křen totiž obsahuje hořčičné oleje, které mají silnou biologickou aktivitu. A kromě charakteristické štiplavosti působí i antibioticky.
Strouhaná kořenová tkáň obsahuje více než dvacet různých hořčičných olejů a v přírodě slouží jako součást obranného systému této zázračně rostliny proti býložravcům a nejrůznějším patogenům.
CO JÍME
KŘEN V KOSTCE
Náš křen je:
dietní a "energie prostý" - obsahuje méně než 4 kcal na 100 g
- bez tuků (méně než 0,5 g/100g)
- s nízkým obsahem sodíku a soli
- vysokým zdrojem vlákniny (7,5g/100g)
- vysokým zdrojem vitaminu C (dvojnásobek denní doporučené dávky na 100g)
- významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa
- s obsahem selenu a hořčíku
V roce 2024 jsme získali prestižní ocenění a značku Regionální potravina Středočeského kraje.