
NÁŠ KŘEN JAKO KŘEN
KŘEN SELSKÝ
Výjimečné složení kořenové zeleniny
Křen je kořenová zelenina z čeledi brukvovitých s charakteristickou štiplavou chutí.
Významné nutriční složky:
🍊 Vysoký obsah vitamínu C: Křen je bohatý na vitamín C* (obsahující ≥ 30 % referenční hodnoty příjmu (RHP) na 100 g).
Množství vitamínu C v křenu je objemově vyšší než v citrusových plodech (srovnání na 100 g produktu). Konzumací pouhých 30 g nastrouhaného křenu pokryjete polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.
Minerály a vláknina: Křen je zdrojem vlákniny (≥ 3 g/100 g) a zdrojem* následujících minerálních látek:
Vápník
Draslík
Fosfor
Zinek
Železo
Složky s antioxidační aktivitou: Křen obsahuje polyfenoly. Množství polyfenolů v křenu je vyšší ve srovnání s běžnou kořenovou zeleninou.

Proč křen štípe? Tajemství přírodní obrany!
Tu intenzivní štiplavost, kterou milujeme, křen nedostal náhodou. Je to jeho biologická superzbraň!
Příroda křen vybavila dokonalým obranným mechanismem proti škůdcům a choroboplodným zárodkům.
Co za tím stojí? Hořčičné oleje!
Křenová tkáň je plná více než dvaceti různých hořčičných olejů, které mají silnou biologickou aktivitu.
🌶️ Charakteristická štiplavost: Dávají křenu jeho nezaměnitelný, řízný charakter.
🛡️ Hořčičné oleje působí antibioticky a křen tak chrání před bakteriemi.
CO JÍME
KŘEN V KOSTCE
Křen je:
dietní - obsahuje méně než 4 kcal na 100 g
- bez tuků (méně než 0,5 g/100g)
- s nízkým obsahem sodíku a soli
- vysokým zdrojem vlákniny (7,5g/100g)
- vysokým zdrojem vitaminu C (dvojnásobek denní doporučené dávky na 100g)
- významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa

V roce 2024 jsme získali prestižní ocenění a značku Regionální potravina Středočeského kraje.
