NÁŠ KŘEN JAKO KŘEN

KŘEN SELSKÝ

ČESKÝ ŽENŠEN

Není to jen pikantní koření. Křen je superhrdina, kterému se přezdívá český ženšen. A má to svůj důvod!

Tento "divoký kořen" z čeledi brukvovitých je doslova nabitý zdravím:

Přírodní nakopnutí pro tělo

  • 🩸 Podporuje oběh a trávení: Pomáhá prokrvovat organismus, čímž může snižovat krevní tlak. V malých dávkách skvěle startuje trávení.

  • 🛡️ Král antioxidantů: Křen je jeden z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů. Obsahuje polyfenoly, kterých má:

    • 2x víc než brokolice

    • 3x víc než mrkev

    • 5x víc než růžičková kapusta

  • 🍊 Vitamín C šampion:3x víc vitamínu C než citron! Stačí pouhé tři lžíce nastrouhaného křenu a pokryjete polovinu doporučené denní dávky.

Křen je také bohatý zdroj vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, zinku a železa.

KŘENEM PROTI RAKOVINĚ?

Jedna z vědeckých studií zjistila, že křen obsahující glykosinoláty a především sinigrin má kromě antibakteriálních účinků také efekt antikarcinogenní. Je schopný potlačovat rozvojovou fázi vývoje rakovinných buněk a blokuje estrogenní receptory rakoviny  (Zdroj: LI, Xian a Mosbah M. KUSHAD. Correlation of Glucosinolate Content to Myrosinase Activity in Horseradish ( Armoracia rusticana ). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2004)

Proč křen štípe? Tajemství přírodní obrany!

Tu intenzivní štiplavost, kterou milujeme, křen nedostal náhodou. Je to jeho superzbraň!

Příroda křen vybavila dokonalým obranným mechanismem proti škůdcům a choroboplodným zárodkům.

Co za tím stojí? Hořčičné oleje!

Křenová tkáň je plná více než dvaceti různých hořčičných olejů, které mají silnou biologickou aktivitu.

  • 🌶️ Charakteristická štiplavost: Dávají křenu jeho nezaměnitelný, řízný charakter.

  • 🛡️ Přírodní antibiotikum: Hořčičné oleje působí také antibioticky. Když si tedy dopřejete křen, ve skutečnosti si užíváte silný ochranný koktejl, kterým se křen brání v přírodě!

CO JÍME

KŘEN V KOSTCE

Náš křen je:

  • dietní a "energie prostý" - obsahuje méně než 4 kcal na 100 g

  • bez tuků (méně než 0,5 g/100g)
  • s nízkým obsahem sodíku a soli
  • vysokým zdrojem vlákniny (7,5g/100g)
  • vysokým zdrojem vitaminu C (dvojnásobek denní doporučené dávky na 100g)
  • významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa
  • s obsahem selenu a hořčíku

V roce 2024 jsme získali prestižní ocenění a značku Regionální potravina Středočeského kraje.