Fantastické křenové dipy

10.12.2025

Perfektní doplňky ke grilované zelenině nebo k masu

 Tyto recepty pro Vás připravila Bohdana Kobrová, Instagram @muj_rok_v_kuchyni

Dýňovo-křenová hořčice

200 g pečené dýně rozmixované

1 lžíce dijonské hořčice

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce strouhaného křenu

sůl, pepř

šťáva z pomeranče, přilévejte do požadované hustoty

  • Vše spojte a vymíchejte metličkou. Můžete i rozmixovat ponorným mixérem, provařit a vychladnout. Hořčice pak bude jemnější.

Hruškovo-jablečný křen

2 hrušky a 2 jablka, oloupané, pokrájené

a upečené v horkovzdušné fritéze nebo v troubě s 3 hřebíčky

2–3 lžíce strouhaného křenu

šťáva z 1/2 citronu

1–2 lžičky cukru krupice

sůl, pepř

  • Upečené ovoce rozmixujte (předtím odstraňte hřebíčky) a vymíchejte s ostatními surovinami. Vylaďte chuť cukrem, solí a citronovou šťávou. 

Bylinkové křenové pesto

hrst zelené petržele

hrst mladých špenátových listů

cca 10 čerstvých lístků šalvěje

2 lžíce strouhaného křenu

2 lžíce vlašských ořechů

3–4 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

  • Vše mimo olej rozmixujte v kutru. Přidejte olej a promíchejte. Případně nařeďte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí, pepřem.