Fantastické křenové dipy

Perfektní doplňky ke grilované zelenině nebo k masu
Tyto recepty pro Vás připravila Bohdana Kobrová, Instagram @muj_rok_v_kuchyni

Dýňovo-křenová hořčice
200 g pečené dýně rozmixované
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce strouhaného křenu
sůl, pepř
šťáva z pomeranče, přilévejte do požadované hustoty
Vše spojte a vymíchejte metličkou. Můžete i rozmixovat ponorným mixérem, provařit a vychladnout. Hořčice pak bude jemnější.

Hruškovo-jablečný křen
2 hrušky a 2 jablka, oloupané, pokrájené
a upečené v horkovzdušné fritéze nebo v troubě s 3 hřebíčky
2–3 lžíce strouhaného křenu
šťáva z 1/2 citronu
1–2 lžičky cukru krupice
sůl, pepř
Upečené ovoce rozmixujte (předtím odstraňte hřebíčky) a vymíchejte s ostatními surovinami. Vylaďte chuť cukrem, solí a citronovou šťávou.

Bylinkové křenové pesto
hrst zelené petržele
hrst mladých špenátových listů
cca 10 čerstvých lístků šalvěje
2 lžíce strouhaného křenu
2 lžíce vlašských ořechů
3–4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Vše mimo olej rozmixujte v kutru. Přidejte olej a promíchejte. Případně nařeďte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí, pepřem.
