Jak si náš křen užít na talíři

RECEPTY

Náš křen má v kuchyni rozmanité využití

DEJTE JÍDLU ŘÍZ

Křen má široké využití nejen v tradiční české kuchyni. Vybrali jsme pár základních receptů, v další sekci naleznete komplexnější recepty od Apetit Online. A nezapomeňte nás čas od času navštívit - chystáme nové recepty připravené ve spolupráci s těmi nejlepšími domácími kuchaři.

STROUHANÝ / MLETÝ KŘEN

Nesrovnatelný chuťový zážitek v porovnání s tím kupovaným. Dvakrát říznější a v lednici vydrží v klidu měsíc. Potřebovat budete jeden kus našeho křenu. Oloupejte jej a nastrouhejte najemno. Pokud ho chcete zpracovat v mixéru - to také samozřejmě lze - v tom případě jej ale nakrájejte předtím na drobnější kousky a do mixéru přidejte lžičku vody, případně dvě. Vzniklou křenovou pastu dochuťte solí a lžičkou kvalitního jablečného octu (my máme nejdradši ten domácí dělaný tradičním japonským postupem od pana Smolíka). Pokud je na vás chuť příliš ostrá, přidávejte po ochutnání vždy další lžičku octa, než docílíte požadované chuti.

KŘENOVÝ DIP

Ideální k masu, steakům, sendvičům, ale i třeba místo wasabi k suši. A třeba i k uzeným rybám - lososovi, makrele či pstruhovi! A přitom tak jednoduché!

Smíchejte polévkovou lžíci čerstvě nastrouhaného křenu se čtyřmi lžícemi zakysané smetany, dvěma lžičkami majonézy, lžičkou kvalitního jablečného octa, osolte, opepřete. Zamíchejte třeba čerstvě nasekanou pažitku. Zkontrolujte říz, a pokud je to na vás málo, nastrouhejte více křenu. V lednici vám vydrží bez problému i týden.


JABLEČNÝ KŘEN

Jablka se s křenem milují! Oloupejte jablko i křen (v poměru jedno jablko na 5 cm křenu), jablko zbavte jádřinců. Obojí nastrouhejte, smíchejte, přidejte lžičku jablečného octa, špetku soli, pepře, doplňte kapkou jablečného moštu/džusu či vody. Skvělé k masům, k šunce i do veggie sendvičů!

MANDLOVO-SMETANOVÁ KŘENOVÁ OMÁČKA 

Staročeský recept pro pět osob! Do vařící osolené smetany (400 ml) nalijte studenou smetanu (100 ml) s lžící mouky a za stálého míchání povařte. Přimíchejte lžíci cukru, tři lžíce strouhaného křenu a půl lžíce drobně nasekaných oloupaných mandlí. Podávejte.  

PÁR RAD NA OPRAVDU JEDNODUCHÉ VYUŽITÍ KŘENU V KUCHYNI

  1. Namíchejte čerstvý strouhaný křen se zakysanou smetanou a kapkou citrónu, funguje skvěle třeba jako "topping" pro zapečené brambory.

  2. Lžička nastrouhaného křenu dodá ten správný říz každému salátovému dresinku!

  3. Vyzkoušejte trochu nastrouhaného křenu s míchanými vajíčky nebo zastřeným vejcem!

  4. Přidejte nastrouhaný křen do cizrnové pomazánky/hummusu pro extra švih...

  5. Zkuste použít čerstvou křenovou pastu při přípravě suši namísto wasabi.

  6. Šťouchané brambory a křen? Ano, skvělý nápad!

  7. Doplněk ke klasickému guláši. Dá mu extra švih. Jenom mějte na paměti, že vařením křen svoji pálivost ztrácí.



Grilovaná krkovice, zelný salát s křenem, chřest

Pokud jste nestihli naše chřestové a křenové slavnosti a dobroty, které pro vás připravovali mj. i profíci z makro akademie , nezoufejte! Máme pro Vás první ze série jejich receptů, které jste mohli na naší akci ochutnat. Zavařte si jako profík a nadchněte přátele při zahradním grilování, kde hlavní roli hraje krkovice a v důležitých vedlejších rolích náš chřest i křen. Z receptu připravíte jídlo pro 5 až 8 lidí (150g porce masa). 

Podívejte se na celý recept zde