Recept: Grilovaná krkovice, zelný salát s křenem, chřest

17.05.2023

Pokud jste nestihli naše chřestové a křenové slavnosti a dobroty, které pro vás připravovali mj. i profíci z makro akademie , nezoufejte! Máme pro Vás první ze série receptů, které jste mohli na naší akci ochutnat. Zavařte si jako profík a nadchněte přátele při zahradním grilování, kde hlavní roli hraje krkovice a v důležitých vedlejších rolích náš chřest i křen. Z receptu připravíte jídlo pro 5 až 8 lidí (150g porce masa).

Příprava: do 60 minut

Počet porcí: 5-8

Ingredience: 

  • Marinovaná krkovice Kozomín 1500 g

SALÁT:

  • Zelí kysané, Otice 500 g
  • Pórek 50 g
  • Mrkev 50 g
  • Cibulka lahůdková 30 g
  • Petržel listová 20 g
  • Mělnický křen čerstvý 30 g
  • Paprika červená, čerstvá 50 g
  • Aro cukr krupice 50 g
  • Sůl kamenná 5 g
  • Olej řepkový 50 g

DOPLNĚK:

  • Český chřest čerstvý 100 g
  • Chléb kváskový 100 g

PEČENÉ BRAMBORY:

  • METRO Chef Grenaille 1200 g
  • Olej olivový extra panenský 30 g
  • Sůl kamenná 10 g 

Příprava

Příprava salátu (cca 15 min):

  1. Kysané zelí přeložíme do mísy.
  2. Zeleninu očistíme a následně nakrájíme: pórek na jemné nudličky, lahůdkovou cibulku na příčné řezy, mrkev na julienne, papriku a listovou petržel
    na jemné nudličky.
  3. Oloupaný křen nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Zeleninu společně s křenem přidáme k zelí, ochutíme solí, cukrem, olejem a vše zlehka promícháme.

Příprava brambor (cca 30 min):

  1. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem ve studené vodě, podélně je překrájíme na výseče a přeložíme do gastronádoby.
  2. Brambory pokapeme olivovým olejem, promícháme a rozložíme vedle sebe na gastronádoby s pečicím papírem.
  3. Pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 20 min doměkka a dozlatova.
  4. Poté brambory vyjmeme, ochutíme solí a servírujeme.

Příprava masa (cca 6 min):

  1. Krkovici vložíme na dobře nahřátý gril a grilujeme 3 min z každé strany.
  2. Poté necháme steak cca 4 min odpočinout při teplotě cca 60 °C a servírujeme.